Aangifte doen

U verstuurt uw ICP-opgave altijd elektronisch. In de loop van 2013 bent u verplicht om uw aangiftes in te dienen volgende de regels van Standard Business Reporting (SBR). Het verzenden van uw aangifte gaat dan via het beveiligde digitale kanaal van de overheid: Digipoort. Om aangiftes te kunnen versturen naar de Belastingdienst, heeft u in een aantal gevallen een PKI-certificaat nodig. Behalve als u gebruik maakt van een gecertificeerd aangifteprogramma. Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Goederen
U exporteert goederen aan een ondernemer binnen de EU en u doet hierover btw-aangifte. Dit is een intracommunautaire levering. De klant geeft dit in zijn eigen land aan als intracommunautaire verwerving in zijn btw-aangifte. Maar wat moet u doen?

- Voor de levering verstuurt u een factuur met 0% btw. 
- U geeft de levering in Nederland aan bij vraag 3b in uw btw-aangifte. 
- U geeft de levering op in uw opgaaf intracommunautaire prestaties (icp) bij rubriek 3. 

Let op: het totaalbedrag van rubriek 3 in de ICP-opgave moet gelijk zijn aan het totaalbedrag van vraag 3b in de btw-aangifte. 

Bovenstaande geldt niet voor aankopen (import), leveringen aan particulieren en leveringen waarbij geen btw-nummer overhandigd wordt.

Diensten
U levert diensten aan klanten in andere EU-landen en u doet btw-aangifte. Uw klant berekent zelf de btw en betaalt deze in eigen land. Deze vorm van export noemen we intracommunautaire diensten. U volgt deze stappen:

- U stuurt een factuur zonder btw waarop u noteert: 'btw verlegd'. 
- U geeft de dienst in Nederland aan bij vraag 3b in uw btw-aangifte. 
- U geeft de dienst op in uw opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) bij rubriek 3. 

Let op
: het totaalbedrag van rubriek 3 in de ICP-opgave moet gelijk zijn aan het totaalbedrag van vraag 3b in de btw-aangifte. 

Bovenstaande geldt niet voor het importeren van diensten, diensten aan particulieren en diensten waarbij geen btw-nummer overhandigd wordt.