Administratieve verplichtingen

Als u zaken doet met een klant binnen de EU, bent u gebonden aan een aantal administratieve verplichtingen. Hiermee dient u rekening te houden bij het doen van de ICP-aangifte. 

Eigen verantwoordelijkheid
Wanneer u bij een bedrag hebt ingevuld bij vraag 3b in de btw-aangifte, moet u ICP-opgave doen. U bent zelf verantwoordelijk voor het doen van deze aangifte. U krijgt hiervoor geen aparte uitnodiging van de Belastingdienst.

Btw-nummer
Het is belangrijk om te weten of uw klant echt een ondernemer is. U bent verplicht om vóór levering het btw-nummer van uw klant op te vragen. Dit btw-nummer heeft u namelijk nodig bij het doen van de ICP-aangifte. Aanvullend moet u het btw-nummer van de ondernemer controleren op geldigheid. Dit kan door op BTW-nummer controleren te klikken, in het menu bovenin. 

Let op: blijkt bij controle van uw administratie dat uw klant geen ondernemer is, dan krijgt u alsnog een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen die u zonder btw hebt geleverd.

Factuurvereisten
Aan uw uitgaande facturen zitten ook een aantal vereisten. U bent verplicht de volgende zaken te vermelden op uw facturen:
- Handelsnaam
- Registernummer Kamer van Koophandel
- Btw-nummer
- Btw-bedrag
- Factuurdatum
- Opeenvolgende factuurnummering